Mýty o koučování

Koučování není pro mě, to je jen pro manažery. Koučování je o zlepšování, o nacházení cest ke změně, o dosahování cílů. A každý z nás chce, aby jeho život byl v nějaké oblasti lepší než je teď. Nebo chcete v současné situaci setrvat až do konce svého života, chcete aby vše bylo přesně stejné jako je to právě teď? Určitě není nic, co byste chtěli vylepšit?

Kouče dělá každý. Je to jako s kteroukoliv jinou profesí, všude se najdou tací, kteří se domnívají, že mají-li nůžky jsou kadeřníky. Koučování je „řemeslo“, jako kouč musíte mít určité dovednosti a používat specifické metody, aby fungovalo správně. Stejně jako v jiných oblastech jsou kouči skvělí a méně skvělí. Chcete-li najít opravdu dobrého kouče, dejte na reference, dobrým vodítkem je i to, zda kouč absolvoval akreditovaný výcvik, případně má-li/nebo se připravuje na certifikaci od mezinárodní certifikační autority (např. ICF).

Nepotřebuji poradit. Kouč není ten, kdo Vám bude říkat co a jak máte dělat. Je tím, kdo klade otázky a hledá s Vámi Vaše odpovědi, které vychází z Vaší situace, možností, schopností a znalostí. Čekáte-li od kouče rady, jakožto od zkušeného odborníka, pak hledáte mentora/poradce nikoliv kouče.

Kouč je totéž jako terapeut, a já psychologa nepotřebuji. Oba, jak kouč, tak terapeut kladou otázky, ale zatímco terapeut hledá příčiny v minulosti, kouč s Vámi hledá možnosti pro budoucnost. Kouč otevírá otázkami možnosti pro zlepšení Vaší aktuální situace. Pomáhá Vám najít tu nejrychlejší cestu k cíli  a odhalit nejefektivnější způsob, jak se vypořádat s výzvami a překážkami.

Koučování vede k závislosti. Koučování otevírá možnosti, probouzí Vaši mysl ke kreativitě, ukazuje cesty jak se nad situacemi zamýšlet, jak hledat řešení, jak identifikovat překážky, jak si stanovovat dosažitelné cíle. Tak, abyste mohli životní situace řešit efektivněji, nacházet možnosti rychleji. Všechny tyto kroky můžete používat ve všech dalších oblastech života zcela samostatně, když budete chtít.

Výsledky koučování jsou takové neurčité, neuchopitelné, nepojmenovatelné. Základem koučování je stanovení cíle, kterého chcete dosáhnout. Tím, že cíl definujete správně, tedy konkrétně, měřitelně, je naprosto jednoznačně patrné, zda jste ho dosáhli, či ne. A díky kouči zjistíte i to, co Vám k dosažení cíle pomohlo, případně, co Vám v jeho dosažení brání.

Je to manipulace. Manipulace Vás vede k tomu rozhodnout se impulzivně bez přemýšlení, ale díky koučování máte čas přemýšlet, objevujete, co Vám funguje a co ne. Pomáhá Vám zorientovat se v tom, co chcete a jak toho dosáhnete. Koučování Vás vede k přemýšlení nad různými aspekty Vašich životních situací.

Koučování je drahé. Tak jako v jiných oborech, existují experti, kteří si mohou účtovat horentní sumy. Máte to jako s oblečením, můžete si pořídit extra kousek od Diora, ale také velmi kvalitní a krásný kousek za „normální“ cenu. Spousta kvalitních koučů má různé cenové hladiny, protože pracuje s různými sociálními skupinami. Koučují za vysoké sumy ve velkých společnostech, ale pak koučují studenty, maminky na mateřské apod. za ceny, které jsou v jejich možnostech. Ti, kteří koučování vyzkoušeli, vědí, že se jim každá investovaná koruna mnohonásobně vrátí.

Nepotřebuji kouče koučuji se sám. Existuje i sebekoučování, nicméně nevím jak Vy, ale mě se občas stane, že pro stromy nevidím les a některé otázky si prostě ani nechci položit, natož si na ně odpovědět. Anebo si vůbec neudělám na své záležitosti čas. Díky koučování si uděláte čas pro sebe a zamyšlení se nad Vaší situací. Kouč Vám pomůže najít slepá místa, která by jinak zůstala skryta a možná by zabránila v dosažení cíle. Díky otázkám kladeným koučem se ke svému cíli dostanete mnohonásobně rychleji, než když se koučujete sami.

Dělám si, co chci, nepotřebuji kouče. Je spousta lidí, kteří mají ve svém životě jasno. Vědí, co chtějí, kdy to chtějí a nějakým způsobem se k tomu propracovávají. Možná právě k nim patříte. Co kdyby existovala zkratka k Vašemu cíli, a teď nemyslím nějakou zázračnou „kulišárnu“ jak se vyhnout činnosti, ale efektivní cestu, která odhalí možnosti a komplikace dříve, než nastanou, pomůže definovat nejefektivnější postupy a nástroje? Právě s koučem se takovéto efektivity můžete dobrat.